#21 Arkus årsmöte och nätverksträff
nov.
21
till 22 nov.

#21 Arkus årsmöte och nätverksträff

Välkomna till Arkus årsmöte och nätverksträff! (Anmälan krävs!)

Datum

2023-11-21

Plats

Digitalt via länk och på Sweco, Gjörwellsgatan 22, 112 60 Stockholm

Program
17-17.30 Ankomster, registrering i reception – mingel i Swecos vardagsrum

17.30-18 Årsmötet

18-19:00 Arkus nätverksträff (Presentationer av projekt och samtal)

19:00 Mingel

Arkus nätverksträff

Efter vårt årsmöte har vi Arkus projektpresentationer och samtal med:

  • Barnperspektivet på bostadsplanering (Arkus utlysning 2023)

    • Anna Öhlin, Arkitekt SAR/MSA, FREDA

    • Rebecca Rubin, Arkitekt SAR/MSA, social hållbarhetschef Sveafastigheter, Adjunkt KTH

 

  • Rikaregranskap (Arkus utlysning 2023)

    • Katarina Borg, stadsplanerare och landskapsarkitekt, Nyréns Arkitektkontor och forskningsinstitutet RISE

 

  • Klimatverktyg Landskap (Arkus utlysning 2022)

    • Pia Glaumann, Klimatverktyg Landskap projektledare, Landskapsarkitekt, Glaumann Landskap AB

 

  • Arkus essätävlingen 2023

    • Kris Johnson-Jones, , Journalist och verksamhetschef för Arwidssonstiftelsen

    • Malin Zimm, doktor i arkitektur, forskare och arkitekturskriben

Anmäl dig här!
OBS! Anmälan stängs den 16/11 kl. 17.00!

Visa evenemang →
#20 Delat boende
okt.
31
8:00 fm08:00

#20 Delat boende

Vi behöver bygga smartare och mer resurseffektiva bostäder som både minskar bostadsbristen, är ekologiskt hållbara och erbjuder ett socialt boende med hög kvalité. Hur gör man det?

Akademiska Hus bostadskonceptet, Academic Living grundar sig på forsknings och innovationssamverkan som de har drivit tillsammans med lärosäten, HSB Living Lab och KTH Live-In Lab. Genom projektet Cokitchen har de tagit fram fakta på de stora klimatbesparingar och kostnadsbesparingar man kan uppnå genom att fokusera på ökad delning. De har även accelererat innovationstakten och arbetar med bostadskonceptet i fullskala. På nätverksträffen beskriver de vilka utmaningar och vinster de ser med delningsbostäder, exempelvis frågor kring normer och lagar i BBR och hyreslagstiftningen men även vad som är på gång just nu i Sverige och i omvärlden.

Du som deltagare får också möjlighet till att ta del av samtalet och ställa frågor till projektgruppen.

Vi bjuder in:

-Linda Teng, Konceptansvarig Academic Living, Akademiska hus med student med erfarenhet av delat boende.

-Staffan Schartner, medlem i byggande arkitekter och föreningsstyrelsen i Arkus.

-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen

Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.30 Presentation av Linda Teng med student

8.30-8.40 Kort omvärldsspaning om delat boende av Staffan Schartner
8.40-9.00 Panelsamtal och frågor från chatten

Datum

2023-10-31 kl. 8.00-9.00

Visa evenemang →
#19 Arkus essätävling: presentation av vinnaren
maj
26
8:00 fm08:00

#19 Arkus essätävling: presentation av vinnaren

1000 ord säger mer än en bild

- Arkus essätävlingen 2022-2023

Arkus vill utveckla och uppmuntra diskussionen kring hur arkitekturen kan bidra till att skapa ett hållbart och levande samhälle. Att fler arkitekter skriver och reflekterar kan bidra till ett fördjupat samtal om arkitekturens roll och höja kunskapsnivån för alla som är intresserade av gestaltningsfrågor. 

Juryn har valt att nominera sex stycken texter, av dessa kommer att de utse en vinnare.

Läs mer om tävlingen här!

Arkus juryn är

-Kris Johnson-Jones, , Journalist och verksamhetschef för Arwidssonstiftelsen
-Mark Isitt, Journalist
-Malin Zimm, doktor i arkitektur, forskare och arkitekturskribent 
-Olof Philipson, Arkitekt SAR/MSA, ordförande Arkus samt utvecklingschef Gatun Arkitekter

Visa evenemang →
#18 Arkus utlysning: presentation av 5st beviljade projekt
maj
25
8:00 fm08:00

#18 Arkus utlysning: presentation av 5st beviljade projekt

Arkus beviljar 900 000 SEK till projekt för hållbar gestaltning och arkitektonisk kvalitet.

De 5 beviljade projekten är


-Arkitektur och regler

Projektet omfattar beskrivning av det svenska plan- och byggregelverkets historia avseende arkitektoniska, estetiska och kulturhistoriska värden samt analys av hur reglerna historisk och fram till idag har påverkat dessa. Reglerna för hur byggnadshöjd beräknas har bl.a. bidragit till arkitektoniska innovationer som kungsvåningar och bidrar än idag till hur byggnader utformas då en möjlig ytterligare våning kan ha avgörande betydelse för ett projekts ekonomiska genomförbarhet. Förekomst och utformning av regler för att gynna estetiska värden, exempelvis om burspråk och tornpartier, kommer att belysas särskilt.

Läs mer här!



-Den gestaltade livsmiljön i vård- och omsorgsboenden

Syftet är att utveckla kvalitetsbegreppet inom vård- och omsorgsboenden ur ett arkitekturperspektiv för att tvärdisciplinärt skapa en ny kunskapsplattform. Projektet bygger vidare på en tidigare studie som visat på fyra kvaliteter (4Q) utvecklade av vårdforskare som syfar till att stödja den gestaltade livsmiljön inom vård- och omsorgsboenden. Dessa kvaliteter vill projektgruppen som arkitekter utvärdera och vidare utveckla för att säkerställa att de kommer användning i vår bransch. På liknande sätt utvärderar vårdforskarna fyra byggda vård- och omsorgsboenden (4VOB) som projekgruppen har gestaltat. I ett nytt projekt finansierat av Forte undersöker de hur den gestaltade miljön används och upplevs i relation till våra intentioner.

Projektets två ovan beskrivna delar ”korsbefruktas” inom den tvärdisciplinära forskargruppen vilket utmanar och stärker projektets relevans. Målet är att skapa en gemensam plattform som beskriver dessa kvaliteter och som kan utgöra en utgångspunkt för ett framtida ramverk.

Läs mer här!



-Det nyligen byggda i förändring

Projektgruppen vill undersöka hur ingrepp för att möta nya krav görs i byggnader från främst 70-talet och framåt. Samt se vilka målkonflikter som uppstår och hur de hanteras. Från detta drar projektgruppen slutsatser kring hur vår process kan förbättras när det kommer till hållbarhet, kulturvärden och omgestaltning av nyare bestånd.

Läs mer här!



-Hur jämställt blev det – och vad kan vi lära oss?

Inom förstudien undersöker projektgruppen resultatet av två-tre case i den offentliga miljön med ambition att vara jämlika med utgångspunkt i jämställdhet mellan könen. Projektgruppen ska undersöka hur utmaningen formulerades, arbetsprocessen med fokus på arkitektens roll och om/hur förändring skett mot ökad jämställdhet/jämlikhet på platsen.

Förstudien vill ge aktuell kunskap för att stärka yrkesverksamma i arbetet med jämställdhet i utformning av allmänna platser – utan att behöva vara jämställdhetsexperter. Studien utgör grund för framtida fördjupning med syfte att formulera stöd, gärna mätbara indikatorer för jämställda/jämlika fysiska offentliga platser.

Läs mer här!



-Handbok för en hållbar handelsplats

Projektgruppen planerar att utföra en kartläggning av ett antal handelsplatser för att kunna definiera och beskriva typologins återkommande attribut, logistik, gestaltningsprinciper, konstruktionsmetoder samt i den mån det går klimatavtryck och påverkan på natur och beteendemönster. Utifrån denna inventering ska projektgruppen skissa på lösningar och angreppsätt för att utveckla handelsplatsen till en mer cirkulär och hållbar typologi med fokus på bl.a. återbruk, dagvattenhantering, energiförsörjning, ekosystemtjänster, mobilitet, hantering av spill och restprodukter, kompostering och odling.

Läs mer här!

 

Mer om Arkus utlysning

Arkus utlyser medel för praktiknära arkitekturforskning kring gestaltning av den byggda miljön. Utgångspunkten är hur Gestaltad livsmiljö kan komma till uttryck genom arkitekturens praktik i fråga om hållbar gestaltning och hur arkitektonisk kvalitet kan få en mer framskjuten plats i samhällsbyggandet. Se vidare: Om gestaltad livsmiljö - Boverket

En annan utgångspunkt är det europeiska initiativet European Bauhaus, som fokuserar på ett grönt och hållbart Europa med fokus på stadsutveckling och arkitektur. European Bauhaus lyfter också fram estetiska och kulturella värden. Se vidare: New European Bauhaus: beautiful, sustainable, together. (europa.eu)

Utlysningen omfattar praktiknära kunskapsutveckling där arkitektens gestaltande uppdrag och yrkesroll synliggörs i relation till aktuella samhällsutmaningar. Klimatomställningen, hotet mot biologisk mångfald, ny teknik och digitalisering, frågor om jämlikhet och hälsa är några av de aspekter som påverkar inte bara arkitektens uppdrag och position i processen, här är också gestaltningsuppgiften och det byggda resultatet i behov av utforskande.

Utlysningen riktas mot samverkande grupper av praktiker och forskare inom samhällsplanering, stadsbyggnad, arkitektur, inrednings- och landskapsarkitektur samt därtill relevanta kunskapsområden.


Tre inriktningar för kunskapsbyggande 

1. Arkitektens roll 

Hur ser förutsättningarna för arkitektur ut på väg mot en framtida, cirkulär ekonomi? Påverkan på gestaltningen- i relation till det redan byggda och det som ska byggas- vid exempelvis återbruk av material, krav på demonterbarhet, lokal energiproduktion, stärkt biodiversitet för att nämna några aktuella frågor med betydande konsekvenser för utformningen av hus och miljöer.

2. Arkitekten i processen 

Vilka möjligheter har arkitekten för delaktighet och inflytande i en alltmer digitaliserad planerings- och byggprocess med behov av metodikutveckling, upphandlingar som ger utrymme för innovation, förändringar i regelverk, gränssnitt och ansvar för samhällsbyggandets olika aktörer.  

3. Arkitekturen i samhället

Hur ser arkitektens yrkesroll ut i en transformativ tid med möjligheter att förflytta sin position, vilka förutsättningar har arkitekten att bidra positivt till klimatomställningen och andra aktuella samhällsutmaningar?  

Utvärderingskriterier 

  • Relevans utifrån utlysningens inriktning och tidigare studier inom området.

  • Projektgruppens bredd vad gäller kompetenser.

  • Metodval samt möjlighet till spridning av resultat.


Jury

Arkus stiftelsestyrelse.


Projektarbetet

Projektgruppen förväntas närvara vid två (hybrida) öppna seminarier för Arkus medlemmar och andra intressenter. Projektresultatet ska dokumenteras skriftligt för att kunna spridas i Arkus olika kanaler.

Maximalt utdelat belopp är 200 000 SEK. Utbetalningar sker i två omgångar, 50% vid projektstart, samt 50% vid slutleverans. 

Ändringar i tidplanen eller andra betydande frågor för projektet ska alltid förankras med Arkus.



Visa evenemang →
#17 Bortom Köket
jan.
25
8:00 fm08:00

#17 Bortom Köket

Bortom Köket

Ätande förutsätter jordbruk, transport, förvaring, beredning, försäljning, tillagning och servering. Denna komplexa infrastruktur mynnar i hemmet ut i köket, ett rum som förändrats marginellt de senaste 60 åren. Ätandet är en basal kroppslig funktion som dessutom är tätt sammankopplad med samhälle, teknologi och kultur. Genom att ifrågasätta de värden som präglar dagens kök och istället utgå från ätandets grundprinciper i kombination med dagens förutsättningar kan vi hitta ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsvinster.

Projektet är en av Arkus Zoom21 utlysning 6 beviljade projekt. Arkus bjuder representanter från projektgruppen till att presentera resultatet. Läs mer om projekte här!

Du som deltagare får också möjlighet till att ta del av samtalet och ställa frågor till projektgruppen.
Varmt Välkomna att anmäla dig nedan.

𝗗𝗮𝘁𝘂𝗺 𝗼𝗰𝗵 𝘁𝗶𝗱
2023-01-25 kl. 8-9.00

𝗣𝗹𝗮𝘁𝘀
Via länk (skickas vid anmälan)

Vi bjuder in

 -Anders Linde, Arkitekt, hållbarhetsspecialist
-Frans Magnusson, Licentiate, SAR/MSA, Design Developer Dsearch , R&D Coordinator WRL, White arkitekter AB

-Olof Philipson, Ordförande i Arkus stiftelsen och föreningen


Program
8.00-8.05 Välkomnar, Arkus ordförande Olof Philipson
8.05-8.20 Presentation av projektgruppen
8.20-8.45 Panelsamtal
8.25-9.00 Frågor från chatten

Frågor? mejla oss
info@arkus.se

Visa evenemang →