#10 Äldres boendemiljö - livskvalitet och vård
nov.
12
8:00 fm08:00

#10 Äldres boendemiljö - livskvalitet och vård


Ju äldre vi blir, desto mer tid tillbringar vi i bostaden, en miljö som dessutom ofta är en vårdmiljö och därigenom någon annans arbetsplats. Då blir det betydelsefullt att en och samma plats både kan stimulera och stödja våra liv, upplevelser och vår hälsa.

På nätverksträffen 12 nov kl. 8-9.00 träffar vi två forskare, från två olika fält, och som båda studerat hur den fysiska miljön på våra äldreboenden påverkar äldres välbefinnande, hälsa och vård.

 

Vi bjuder in

-Anna Bengtsson, landskapsarkitekt, och universitetslektor, SLU
-Susanna Nordin, sjuksköterska, och universitetslektor, Högskolan i Dalarna


Nätverksträffen modereras av
Johanna Eriksson, Arkitekt och konstnärligt lektor, Sweco/Chalmers

Anmäla dig här!


Visa evenemang →
#9 Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture 1960-2015.
sep.
22
8:00 fm08:00

#9 Bloomsbury Global Encyclopedia of Women in Architecture 1960-2015.

År 2020 finansierade Arkus ett projekt som undersöker kvinnors närvaro i svensk arkitektur mellan 1960-2015. Studien fokuserar specifikt på fyra fenomen inom svensk arkitektur som påverkade kvinnors karriärer och ökade deras inflytande inom den privata och offentliga sektorn, och inom arkitekturutbildningen.

1) Arbetsplatsens organisation: Kvinnors karriärvägar inom de stora svenska arkitektkontor (från 1950-talet till idag).
2) Kvinnor i rollen som stadsarkitekter.
3) Självorganiserade former av professionell representation: Kvinnors Byggforum, Bo i Gemenskap, Athena med flera (från 1980).
4) Normkritik och normkreativitet som nya värdegrunder i konst-, design- och arkitekturutbildningar (sedan ca. 2000).

I denna nätverksträff vi bjuder in projektledaren Meike Schalk, Thérèse Kristiansson och Helena Mattssono som kommer att presentera deras arbete. Arkus ordförande Olof Philipson inleder och modererar samtalet.

Visa evenemang →
maj
18
8:00 fm08:00

#8 Klimatverktyg Landskap

Markanläggningar ger klimatpåverkan genom att markarbeten kan frigöra kol i marken, tillverkning av byggmaterial medför utsläpp av koldioxid liksom anläggningsmaskiner. Men befintlig och nyanlagd vegetation tar också upp koldioxid ur luften.

Projektet syftar till att sammanställa kunskap om de olika källorna för utsläpp och upptag av koldioxid samt utveckla ett praktiskt användbart testverktyg för att kunna minimera klimatpåverkan vid landskapsplanering.

En verktygsskiss är redan framtagen baserad på ett klimatverktyg som har gjorts för byggnader, BECE (Mauritz Glaumann, www.ecoeffect.se). Denna kommer att vidareutvecklas och kompletteras för att passa landskapsplaneringens behov och arbetsmetoder. Samma metodik som används för klimatdeklaration av byggnader kommer att användas för byggmaterial använda vid markanläggningar. Koldioxidutsläpp till följd av markingrepp och koldioxidupptag för olika typiska vegetationsytor kommer att sammanställas utifrån litteraturstudier. 


I denna nätverksträff bjuder Arkus in representanter för projektet till presentation och samtal. Vi bjuder in:

· Pia Glaumann, Klimatverktyg Landskap projektledare, Landskapsarkitekt, Glaumann Landskap AB

Representanter från LArchitects Declare

· Anna Carlberg, Landskapsarkitekt, AJ-Landskap

· Ylwa Svärdström, Landskapsarkitekt, Landskapslaget

·Mauritz Glaumann, Arkitekt, Prof.em. Byggnadsanalys, Högskolan i Gävle, HIG, samt verksam i EcoEffect, Stiftelsen för Byggekologi m.m.

Arkus ordförande Olof Philipson modererar samtalet.

Läs mer om projekt här

Visa evenemang →
apr.
20
8:00 fm08:00

#7 Zoom21 utlysning. Presentation och samtal tillsammans med projektledarna för de 6 beviljade projekte

Arkus beviljar 900 000 SEK till projekt för hållbar stadsutveckling och den goda bostaden.

Den 28/4 kl. 8-9.00 bjuder Arkus till en nätverksträff för presentation och samtal tillsammans med projektledarna för de 6 beviljade projekten.

ZOOM 21 är namnet på Arkus utlysning för rumslig planering och utformning av livsmiljöer med fokus på socialt, klimatsmart och ekonomiskt hållbart bostadsbyggande i stadsdels-, kvartersskala. De tre inriktningar för kunskapsbyggande Arkus ser behov av är:
1. Analys av nuläge och historik
2. Behov och idéer inför framtiden
3. Nya arbetssätt, metoder och verktyg

Utlysningen riktades mot samverkande grupper av praktiker och forskare. Arkus har bedömt 29 intressanta ansökningar och valt att stötta 6 projekt.

Visa evenemang →
mars
30
8:00 fm08:00

#6 När väggar talar

Datum och tid

2021-03-30

Kl. 8.00-9.00

Plats

Via teams

Tema

I publikationen When Walls Speak (När väggar talar.) skriver MYCKET fram och skapar grunden för en arkitekturhistoria som förut inte beskrivits – (natt)klubbens arkitektur. Publikationen hävdar klubbens betydelse för många individers existensberättigande och som gjort flertalet rättvisekamper möjliga.

Själva arbetet bygger på studier MYCKET genomförde inom ramen för ett sexårigt konstnärligt forskningsprojekt vid ArkDes där de prövade rumsliga konstellationer i full skala med både gäster och medskapare. Erfarenheterna ligger till grund för ett särskilt sätt att arbeta med arkitektur som fungerar inkluderande i praktiken. En grundprincip i metodiken är att fläta samman form och innehåll, oavsett format. I tio kapitel som både fungerar som metaforer och rumsliga situationer bjuds läsaren in till en arkitekturvandring genom tid och rum. Arkus Stiftelsen beviljade medel som används till att skriva och slutföra kapitlen i publikationen. Denna publikation är skriven som en pjäs där ting och möbler pratar och agerar, MYCKETs röster samsas med många andras.

Mer om Konst- & Arkitekturgruppen MYCKET         
MYCKET skapades 2012 av formgivarna, arkitekterna och konstnärerna Mariana Alves Silva, Dr. Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. Sen dess har de utvecklat en konstnärlig forskningspraktik utifrån intersektionella perspektiv, som anti-rasism och queer-feminism. Deras praktik är influerad av teatralitet, karnevaler och aktivism. Tillsammans rotar de runt i gränslandet mellan de liv vi lever och den byggda och formgivna värld som omger oss.

Mariana Alves Silva är verksam som designer med en bakgrund som möbelsnickare. Förutom forskningen som bedrivs tillsammans med MYCKET engagerad som forskare i flera projekt genom VINNOVA. Undervisar i design, designteori och konstnärlig skrivpraktik på Konstfack, Beckmans m. fl.

Katarina Bonnevier är arkitekt och konstnär. Har en omfattande textproduktion, föreläsnings- och undervisningserfarenhet från bl.a. Konstfack, KTH, Köpenhamns Konstakademi, HDK, HES-SO. Disputerade 2007 med Behind Straight Curtains: Towards a Queer Feminist Theory of Architecture, Axl Books.

Thérèse Kristiansson är verksam som konstnär och arkitekt. Har genom åren varit medgrundare till konstsamarbetet The New Beauty Council och Stockholm Green Map. Tillsammans med Meike Schalk och Ramia Mazé redaktör för boken Feminist Futures of Spatial Practice: Materialism, Activism, Dialogues, Pedagogies, Projections, AADR (Spurbuchverlag). '

Program

8:00 – 8:05 Arkus ordförande Olof Philipson välkomnar!  

8:05 – 8:20 Projektgruppen presenterar publikationen och även läser upp kort ett kapitel av publikationen När väggar talar.

8:20 – 8:50 Panel samtal med projekt gruppen.

8:50 – 9:00 Du som deltagare har möjlighet att ställa frågor till panelen via Teams.

Klicka här för att beställa publikationen.

Klicka här för att beställa publikationen.

Visa evenemang →
feb.
23
8:00 fm08:00

#5 Digitala release av publikationen: Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar

Arkus nätverksträff

Välkomna till Arkus digitala release av publikationen:
Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar

 

Innehåll

Ekostaden Augustenborg i Malmö lockar varje år många besökare som vill se en hållbar omställning i verkligheten, och hur en klimatanpassning kan vara både funktionell och snygg. Men lyckades man här, när en ekologisk omställning av ett befintligt område, dessutom med höga socioekonomiska ambitioner, fortfarande är sällsynt? Och hur lyckat är Augustenborg egentligen?

I den här antologin kan du följa utvecklingen i området från byggstart 1948 fram till idag. Här får du hela berättelsen om Ekostaden och en inblick i de erfarenheter och lärdomar som kan dras.

I denna nätverksträff bjuder Arkus in representanter för bokens författare för att prata om:

·        Bengt Persson, en av redaktörerna för boken ger en bakgrund och överblick över boken och dess innehåll.

·        Per-Arne Nilsson, initiativtagare och upphovsman till idén, berättar om Ekostaden Augustenborg som hållbarhetsprojekt då, nu och för framtiden.

·        Tomas Tägil om idén bakom och framväxten av Augustenborg som folkhem och grannskapsenhet under åren 1948-1952

·        Ann-Sofi Högborg om ambition och genomförande av gårdsombyggnader som en del av Ekostaden-projektet vid slutet av 1990-talet

·        Martin Grander om Greenhouse, dess betydelse för de andra boende i Augustenborg och har Augustenborg gentrifierats?

Arkus ordförande Olof Philipson modererar nätversträffen.

 

Betäll Ekostaden Augustenborg - erfarenheter och lärdomar boken nu

https://byggtjanst.se/bokhandel/hallbarhet/samhallsplanering/ekostaden-augustenborg

 

Bli medlem i Arkus

info@arkus.se

Visa evenemang →
#4 Kulturarvet i samhällsomställningens tid och post pandemin. Nätverksträff
jan.
26
8:00 fm08:00

#4 Kulturarvet i samhällsomställningens tid och post pandemin. Nätverksträff

Arkus syfte är att främja praktiknära forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad. I denna nätverksträff ligger fokus på vilken roll kulturarvet kan ha när vi ställer om till ett hållbart samhälle och på om vårt förhållningssätt till kulturarvet kommer att förändras. Vi står på många sätt inför ett paradigmskifte och det senaste året har nog fått oss alla att stanna upp och kanske även tänka om. De flesta är nog överens om att det finns lärdomar och erfarenheter att hämta från äldre tiders samhällsbyggande, men påverkar hållbarhetskraven även vår syn på restaurering och restaureringskonst? Finns det anledning att ställa om även här? I så fall, har vi tillräckligt på fötterna eller behöver vi även inom detta fält mer praktiknära forskning och metodutveckling under de kommande åren?

Nätverksträffen inleds med att Lone-Pia Bach, professor i Restaureringskonst vid KKH, delar med sig av sin reflektioner halvvägs genom årets utbildning på temat ”Vi skapar framtiden, den formar oss  - En kritisk studie av restaureringskonstens metoder och samtidens tendenser utifrån dom globala och lokala utmaningarna”.

Därefter samtalar vi tillsammans om förändringstendenser, yrkesrollen, forskningsbehovet och utvecklingspotentialen för kulturarvet och inom restaureringskonsten. Samtalet kommer att ledas av Vicki Wenander, bebyggelseantikvarie på Wenanders Byrå och ledamot i Arkus föreningens styrelse, och Olof Philipsson, Arkus Stiftelsen ordförande, arkitekt SAR/MSA, partner och utvecklingschef på Gatun Arkitekter.

Välkomna!

Visa evenemang →