Vilka är drivkrafterna bakom icke hållbar rivning?

Projekttitel

Vilka är drivkrafterna bakom icke hållbar rivning?

Projektledare

 Marja Lundgren, White Arkitekter AB

Övrig medverkande

 Annika Andersson, Bebyggelseantikvarie vid White, sakkunnig kulturvärden med lång erfarenhet av stadsplanerings och bygglovsprocesser, stads- och byggnadsomvandlingar, och antikvariska kontroller.

Kajsa Crona , Arkitekt SAR/MSA, Adj. professor Boendet arkitektur Chalmers, Affärsutvecklingsstrateg Bostäder Sweco. Prisbelönt arkitekt med 20 års erfarenhet, fokus på bostäder och stadsbyggnad.

Elin Bäckersten, Bebyggelseantikvarie vid Sweco, fokus offentliga rum och förändring utan att mista det unika som gör en plats till ett omtyckt stads- och landskapsrum.

Sophie Nachemson-Ekwall, Tekn. Dr, Affilierad forskare vid SIR Center CRSM Center for Sustainability Research, Senior rådgivare i social finansiering vid Ramboll, Global Utmaning och

Tidplan

Påbörjas maj 2021

Avslutas november 2022 

Sammanfattning

Under 2020 revs välfungerande skolor och bostäder runt om i Sveriges kommuner. Många av dessa byggnader var funktionella, byggda i bra material och tidstypiskt vackra. Flera av de byggnader som rivs är från 1950- och 1960-tal. Detta sker samtidigt som samhället uppmärksammat att klimatpåverkan från materialframställnings- och byggfasen står i paritet med 50 år av drift och utsläppen sker här och nu. Även social värden som finns i det redan byggda påverkas. Det innebär att bevara, underhålla och utveckla befintliga byggnader och bebyggelse är av största vikt ur ett hållbarhetsperspektiv. Rivning och nybyggnad bör ske i sista hand för att fylla de funktioner som behövs. Projektgruppen ser att kommuner har svårt att arbeta i linje med riksdagens mål för Gestaltad livsmiljö med att bevara och utveckla vår befintliga miljö hänsynsfullt och hållbart. Projektgruppen önskar inhämta underlag kring de drivkrafter som leder fram till rivningar och diskutera dessa i en debattartikel ur ett långsiktigt samhällsekonomiskt perspektiv.

Förslag till resultatredovisning och nyttiggörande till projektet

1) En debattartikel, förslagsvis såväl dagspress som facktidning.

2) Arkus Nätverksträff

Arkus Info